Érsebészet

Az elmúlt években a (civilizált országokban népbetegségnek számító) visszeresség ellátásában is teret nyert az újonnan kifejleszett eszközöket alkalmazó, metszések nélküli, gyakorlatilag fájdalommentesen végezhető érsebészeti technika. Ezek a lézeres vagy rádiófrekvenciás módszerek teljes mértékben kiküszöbölik a hagyományos visszérműtétek hátrányait (nem igényelnek altatást vagy spinális érzéstelenítést) ugyanis helyi érzéstelenítésben elvégezhetőek. Nincs szükség a lágyékhajlati metszésre, a teljes felszínes visszértörzs kihúzására vagy hosszú metszésekre. Így a beteg a műtét után azonnal a saját lábán távozhat az otthonába, nem igényel még néhány órás megfigyelést sem. Mellőzni tudjuk az altatásban végzett műtétek után elengedhetetlen trombózis-megelőző injekciók adását, és lényegesen kedvezőbb az esztétikai eredmény is. A kiújulás illetve a műtét utáni szövődmények esélye a beavatkozás jellegéből adódóan csekély.

A betegek nem hiányoznak tartósan a munkahelyükről, gyors a felépülés és néhány nap alatt visszanyerik munkaképességüket. Így anyagilag is jelentős előnyökhöz jutnak.

Tapasztalataink szerint ezek azok a tényezők, amelyek hiánya korábban sok beteget visszatartott a műtéttől és vállalkoznak jelenleg szívesebben a lézeres beavatkozásra. Ezáltal megelőzhetők a visszérbetegség tartós fennállása esetén várható súlyos szövődmények (visszérgyulladás, trombózis, tüdőembólia, krónikus lábszárfekély) kialakulása.

Klinikánkon immár három éve esztétikus környezetben , összeszokott teammel végezzük a lézeres visszérműtéteket. Eredményeink igazolják a módszer előnyeit, betegeink elégedetten jelentkeznek a kontrollvizsgálatokra.

Dr. Sándor Ferenc
Érsebészet

1987-ben végeztem a SOTE Általános Orvostudományi karon „summa cum laude” minősítéssel. Első munkahelyem a Nyírő Gyula Kórház Sebészeti Osztálya volt, ahol sebészeti szakorvosi vizsgát tettem.